Stolt Smide & Design

Dela av rum på 3 enkla sätt

Ta vara på utrymmet genom att dela av rummet

Det kan finnas flera olika anledningar till varför man har ett behov av att dela av ett rum. Kanske har familjen vuxit ur kvadratmetrarna? En önskan om en avskild plats för ett hemmakontor? Eller kanske rentav hjälp att nyttja utrymmet maximalt i en mindre lägenhet? Oavsett vilket behov du har så kan man med ganska enkla knep skapa stora förändringar i hemmet. Här är 3 av våra bästa tips på hur du enkelt kan dela av rummet och samtidigt bevara den öppna planlösningen.

Dela av vardagsrum till sovrum

Dela av vardagsrum till sovrum

Låt inte dyra bostadspriser bli ett hinder som begränsar dig från att skapa mer utrymme. Oftast är det faktiskt inte kvadratmetrarna som hindrar oss från att skapa fler rum, utan problemet ligger snarare i en bristande planlösning. En planlösning som inte är optimal kan ibland vara svårt att förändra, men många gånger kan man med enklare typer av avskärmning skapa stor skillnad. Den traditionella gipsväggen har många fördelar, men i rum där man redan är begränsad av golvytan kan gipsväggen upplevas som att den tar väldigt mycket plats. Dessutom släpper den inte igenom något ljus vilket får de nya rummen att upplevas mycket mindre. En glasvägg har ett djup på endast 34 mm vilket tar upp minimalt med golvyta samtidigt som glaset låter ljuset flöda fritt. 

Att dela av vardagsrum till sovrum är ett av de vanligaste sätten att dela av rum på, och troligtvis öven där en glasvägg eller skiljevägg gör störst skillnad. Ett stort vardagsrum kan många gånger vara svårmöblerat och oftast nyttjar vi inte golvytan maximalt i dessa rum. I mindre bostäder är det vanligt att vardagsrummet används som både sällskapsrum och sovrum, och just därför kan en avskärmning vara ett bra alternativ.

Oavsett om du vill dela av vardagsrummet till sovrum för att minska insynen så finns det flera olika alternativ att välja mellan. Ett tonat-, bankat- eller linjerat glas ger ett bra insynsskydd samtidigt som de släpper igenom mycket ljus. En effektfull detalj kan även vara att tillsätta en gardin i ett skirt tyg på insidan av skiljeväggen för att ge rummet en mer ombonad känsla. 

Dela av barnrum på ett praktiskt sätt

I takt med att familjen växer kan det ibland bli trångt om utrymme. Dessutom kan ett behov av fler rum uppstå i de fall där syskonen uttrycker en önskan om ett eget krypin. Barnens varierande intressen, stil och smak kan även göra det svårt att tillgodose alla barns önskan om möbler och inredning, och därför kan det vara ett bra alternativ att dela av barnrummet. 

Väljer ni att dela av barnrummet helt och hållet med en glasvägg så finns det en del bestämmelser kring vad som räknas som ett nytt rum. Enligt boverket bör rummet vara minst 7 kvadratmeter, samt ha tillgång till direkt dagsljus i form av ett fönster. Rummet måste dessutom kunna fungera som ett sovrum och får därför inte vara ett genomgångsrum som exempelvis en hall. Utöver boverkets riktlinjer kan frågor om säkerhet kring glasväggar dyka upp. Våra glasväggar kommer med ett härdat glas, även kallat säkerhetsglas, som gör det säkert för att använda för att dela av ett barnrum, oavsett barnens åldrar.

dela av barnrum
dela av hemmakontor

Skapa ett rum för hemmakontoret​

Ett eget hemmakontor kan bidra med många olika fördelar. Kanske har du möjligheten att avvara ett helt rum till hemmakontoret eller enbart en del av ett redan befintligt rum. Oavsett kommer den tilltänkta platsen att hjälpa dig att få en bättre balans mellan privatliv och arbete, men framförallt en bättre arbetsro. I de flesta hemmakontor finns ett behov av förvaring och därför kan en bokhylla eller liknande fungera bra som rumsavdelare till just hemmakontor, men när övriga familjemedlemmar är hemma kan störande ljud lätt uppstå. En skiljevägg i glas kan hjälpa till att minska studsande ljud, men krävs ett mer ljudisolerande alternativ så rekommenderar vi en glasvägg med dörr. Fördelen med att dela av hemmakontoret med en glasvägg och välja till ett ljuddämpande glas är att du kan jobba ostört samtidigt som ljusinsläppet bevaras. Viktigt att tänka på här är att en skjutdörr inte sluter lika tätt som en vanlig dörr. Därför rekommenderar vi inte ljudreducerande glas till just skjutdörrar. Generellt brukar de flesta tycka att våra standardglas är tillräckligt ljudreducerande och därför väljer de flesta ett vanligt säkerhetsglas.

Mer inspiration?

INSPIRERAS AV TIDIGARE PROJEKT

På sidan inspiration hittar du fler artiklar med inspirerande innehåll där du bland anant kan ta del av idéer och tips, samt läsa mer om hur andra valt att inreda sina hem med våra smidesprodukter. VI samarbetar även med välkända inredningsarkitekter och husbyggare som också delar med sig av många goda råd.

INSPIRATION

Andra har också kollat in