Stolt Smide & Design

Gulddörrarna - ett gyllene projekt

Bevarade sekelskiftesdetaljer i en modern tappning

Mitt i centrala Stockholm finner du denna unika lägenhet som vid projektets början var i ett stort behov av en totalrenovering. Trots sitt dåliga skick hade man bevarat originalinredningen i form av gipsstuckaturer, takrosetter, höga socklar, foder och massiva dörrar. Detta är tyvärr mycket ovanligt idag då stuckaturer och andra detaljer från sekelskiftesfastigheter togs bort i samband med renoveringar under 60- och 70-talet. Detta för att man helt enkelt tyckte att det var omodernt och opraktiskt att ha dem kvar. Med dagens inredningstrender är det precis tvärt om och det var just dessa sekelskiftesdetaljer som lockade till sig bostadens nuvarande ägare, trots dess renoveringsbehov. Här nedan kan du läsa mer om totalrenoveringen och se bostadens förvandling.

brittfurn_dekå-bygg

Totalrenoveringen inleds

Lägenheten har ett antal stora fönster ut mot en gata och innergård, men trots det upplevdes den väldigt mörk. Den dåliga planlösningen med en långsmal hall och flera små rum bidrog till att ljuset inte nådde ända in i bostaden. Kunden tog därför kontakt med en inredningsbyrå som tog fram en ny planlösning och design. 

Arkitektens förslag med en ny planlösning innebar att köket skulle flyttas, ett nytt badrum skulle skapas, samt två nya dörröppningar.  En av de nya dörröppningarna var placerad i en bärande vägg, och den andra i en vägg med en viss bärande funktion. Dekå bygg, som stod för totalrenoveringen i bostaden och som även är specialist på just sekelskiftesrenoveringar, tog här hjälp av en konstruktör för att ta reda på hur öppningarna skulle utföras på ett säkert sätt så att håltagningen inte orsakar sättningar i huset.

Matchande detaljer i guld

Det nya köket platsbyggdes av en snickare för att anpassa det exakt efter det befintliga utrymmet. För att ta tillvara på alla kvadratmeter valde man dessutom att platsbygga ett dolt skrivbord likt ett litet kontor i samma stil. Allt för att det skulle bli en naturlig del av köket.  
För att bevara ljusinsläppet från balkongdörren men ändå kunna skärma av kontorsdelen från köket, valde man att dela av utrymmet med en glasvägg. Denna glasvägg måttanpassade vi helt efter rummets förutsättningar, men det som gjorde den så unik var att vi även lät handmåla den i en läcker guldaktig färg. 

I andra delen på köket ritades det in två stycken skjutdörrar med välva spröjs designade av Brittfurn. Dessa skjutdörrar byggdes sedan in i väggen på ett praktiskt sätt.

gulddörrar-i-glas
matrum

Det är helheten som räknas

Arbetet som Dekå bygg utförde med totalrenoveringen innefattade många stora och små projekt, i olika delar av lägenheten. I hallen byggdes det bland annat in dold förvaring och entrén fick en praktiskt sittbänk med förvaring under. Det nya badrummet angränsar idag till hallen och här gav man plats åt ett riktigt magiskt badkar. Den välvda väggen i badrummet tillsammans med kaklet skapar även en effektfull detalj i rummet. 

I vardagsrumsdelen och matsalen tapetserade man med exklusiva tapeter från Iksel. Här har man även bytt ut alla dörr- och fönsterfoder då de var alldeles för slitna för att lagas.

Sammanfattningsvis kan man säga att alla ytskikt gjordes om i denna bostad. Väggar och snickerier målades med färg från Little Greene och på golvet lades en klassisk fiskbensparkett. Även elen gjordes om i lägenheten då den tidigare varit ojordad.  
Efter renoveringen fick lägenheten ett helt nytt ljusinsläpp och flöde med nya fräscha ytskikt. För att inte tala om alla smarta lösningar med dold förvaring och platsbyggnationer. 

HUR SÅG DET UT INNAN?

Här kan du se förvandlingen

Vill du ha mer inspiration?

INSPIRERAS AV TIDIGARE PROJEKT

På vår inspirationssida hittar du alla våra artiklar och reportage med inspirerande innehåll samt tips och idéer. Du kan även läsa mer om hur andra valt att inreda sina hem med våra smidesprodukter.

INSPIRATION

Andra har också kollat in